Grote beursgenoteerde bedrijven en buitenlandse beleggers zien nauwelijks voordelen in de afschaffing van de dividendbelasting.
Uit een rondgang langs vooraanstaande AEX-bedrijven en grote, vooral Britse beleggers blijkt dat er onder deze begunstigden van de maatregel geen uitgesproken steun te vinden is voor het plan, meldt het Financieele Dagblad.
Dat Shell, Unilever en AkzoNobel het voorstel steunen is volgens de krant bekend; zij hebben gelobbyd om de belasting afgeschaft te krijgen.
Andere bedrijven en beleggers zien de noodzaak niet. Chipmachinemaker ASML, mediabedrijf Wolters Kluwer en tankopslagbedrijf Vopak zeggen dat de dividendtaks geen rol speelt bij de afweging van hun plannen. Philips zegt er neutraal in te staan.
Voor het Amerikaanse BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder en tevens grootste aandeelhouder van Shell en Unilever, is dividendbelasting “geen belangrijke overweging” bij het nemen van beleggingsbeslissingen.
Dividendtaks van 15 procent
Nederland heft vooralsnog een belasting van 15 procent op dividenduitkeringen. Beleggers die in Nederland zijn gevestigd kunnen de dividendbelasting via de inkomstenbelasting terugvragen en betalen per saldo dus niets.
De afschaffing komt vooral buitenlandse aandeelhouders ten goede. Volgens premier Mark Rutte is het schrappen van de dividendbelasting nodig voor behoud van grote bedrijven en banen. De stap is een van de maatregelen om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft.
"Ons land zou armer worden, zou banen verliezen, als we dit soort maatregelen niet nemen", aldus Rutte.
In het regeerakkoord staat dat de maatregel de schatkist 1,4 miljard euro kost, maar bronnen in Den Haag geven aan dat de kosten oplopen tot 2 miljard euro, als gevolg van de goed presterende economie.
Rutte wil op die berichten niet reageren. Hij wil op Prinsjesdag met "het hele beeld komen".
Economen van grote banken: schaf dividendbelasting niet af
Ondertussen roepen economen van grote banken op om de dividendtaks niet af te schaffen. Het is niet aangetoond dat het afschaffen van de dividendbelasting goed is voor de werkgelegenheid, zei Rabobank-econoom Nic Vrieselaar bij het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1 gezegd. "Ik zou het niet doen."
Er zijn volgens hem andere manieren om het vestigingsklimaat te verbeteren. Vrieselaar ziet meer in het verlagen van de werkgeverslasten op arbeid. "Dan maak je het aantrekken van het juiste personeel voor iedereen interessanter, ook buitenlandse bedrijven.''
Hij noemt het jammer dat de afschaffing, die dus tot 2 miljard euro kost, waarschijnlijk toch doorgaat. "Daar hadden we andere leuke dingen van kunnen doen."
Ook Marcel Klok van het economisch bureau van ING twijfelt aan het effect van de maatregel. "Vooral buitenlandse overheden profiteren van het afschaffen van de dividendbelasting. Dat lijkt me niet het doel van deze maatregel", zei hij tegen RTL Z.
Bonden: stop met afschaffen dividendbelasting
Ook bij de vakbonden is er veel weerstand. FNV, CNV en VCP riepen het kabinet vorige week nogmaals op om af te zien van het plan om de dividendbelasting te schrappen. De bevolking was volgens de bonden vanaf het begin al in grote meerderheid tegen dit voorstel en die meerderheid zou alleen maar groter zijn geworden.
"Het kabinet kan zich inmiddels nergens meer achter verschuilen. Er komt hierdoor grof minder geld binnen, maar er komen geen echte banen voor terug'', zegt FNV-voorzitter Han Busker.
Volgens hem zien veel werkgevers inmiddels ook niets meer in de plannen. De buitenlandse aandeelhouders "voor wie dit cadeau bedoeld was'' zouden er ook niet enthousiast over zijn.
Maurice Limmen van CNV grapt dat er buiten het kabinet niemand meer te vinden is die dit een verstandige en nuttige maatregel vindt. "Al dit geld, 2 miljard euro per jaar, is op zoveel manieren beter te besteden."